top of page
portrait Androniki Marathaki.jpg

 

Η ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΑΡΑΘΑΚΗ (www.andronikimarathaki.com) είναι χορογράφος, ερμηνεύτρια και δασκάλα χορού. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ξεκίνησε την καλλιτεχνική της έρευνα στην χορογραφία και τον αυτοσχεδιασμό χορού στο C.S.S.D. με την έρευνα “modulated choreographies/ μετατροποιήσιμες χορογραφίες”. Από τότε, διατηρώντας την ελαστικότητα στο τι μπορεί να σημαίνει χορός και επεκτείνοντας τα όρια στην καθοδήγηση του χορού και τη χορογραφία, ενδιαφέρεται για τους διάφορους τρόπους που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται την κίνηση και με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνει πολιτιστικές μορφές και κοινωνικές σχέσεις σε διάφορα περιβάλλοντα. Υιοθετώντας την «πρακτική» ως την κύρια χορογραφική της μέθοδο, δημιουργεί συνθήκες μέσα στις οποίες δύναται να καλλιεργηθεί η επίγνωση όσων συμμετέχουν σε μία δράση χορού. Στα έργα της, από ένα έργο έως ένα εργαστήριο χορού, οι διαφορετικές διαδικασίες εμπειρίας (χορογράφηση, ερμηνεία, παρατήρηση) πλέκονται για να απελευθερώσουν τόσο συνθετικές όσο και ανοίκειες κινητικές διαδικασίες και οι οποίες σχετίζονται με την καθημερινότητα, ενώ επίσης δύναται να αναπτύξουν συμμετοχικές ικανότητες στην δημιουργία του κόσμου και του εαυτού. Μέσα από την καθημερινή της ενασχόληση με τις σωματικες και ανατολικές πρακτικές  ενημερώνει την αυτοσχεδιαστική της πρακτική και την μοιράζεται σε εργαστήρια και μαθήματα αυτοσχεδιασμού χορού σε πολυκυτταρικές ομάδες αλλά και σε ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στον αυτοσχεδιασμό και στις σωματικές πρακτικές.

 

Με το τίτλο Let’s be comfortable in our own skin καλλιέργησε τα τελευταία χρόνια μια ΠΡΑΚΤΙΚΗ αυτοσχεδιασμού χορού η οποία αναπτύσσει/εται απο τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος, καθώς και από την αντίληψη, την αισθητηριακή επικοινωνία, την αυτενεργεια  και τη συλλογικότητα και τελος ψάχνει να βρεί απόλαυση στην κινηση χωρις προσπαθεια. Η έρευνα της πρακτικής υποστηριχθηκε σε καποια της βήματα το Island Connection Residency Program, το Unplugged Dance educational program και το Duncan Dance Center. 

Με μια ομάδα εξαιρετικών συντελεστών, ερευνά την νέα θεματική της η οποία εστιάζει στην σχέση του χορού, του πονου και της απόλαυσης. Η πρώτη παράσταση της θεματικής παρουσιάστηκε με το τιτλο Επωδυνα ευκολο στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και εχει υποστηριχθεί απο τον οργανισμό NEON, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Greek Ministry of Culture and Sports, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Επιπλέον, μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει την έρευνά της στις ροές κίνησης, τα κινητικά τοπια και τα τοπία που διαμορφώνονται μέσα από σχέσεις μέσα σε δύο θεματικές: «Έρωτας & Επανάσταση» και  “it's not about if you will love me tomorrow”. Στην τελευταία θεματική εντάσσεται και το project “holy purple” , το οποίο αποτελείται από ένα έργο χορού με σκηνική παρουσία, ένα ψηφιακό έργο χορού, μία εγκατάσταση και ένα εργαστήριο και εμπνέεται από την φύση τ@ χορευτ@ και τις διαδικασίες που ενεργοποιούν κάθε «επόμενο βήμα» του.

Υπήρξε εκπαιδευτικός του προγράμματος “Dancing to Connect” της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για επτά χρόνια και μέλος του προγράμματος Zoom In του Duncan Dance Centre, ενός προγράμματος που καλλιεργεί τη σύνδεση καλλιτεχνη και τεχνίτη. 

Η ερευνα της  παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο 2020 στο TWIXTlab: art, anthropology & the everyday σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν και η  διάλεξή της εντάσσεται στο ηλεκτρονικό αρχείο για την καλλιτεχνική έρευνα στην Ελλάδα (https://artistic-research.gr) που είναι στη δικαιοδοσία του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και του TWIXTlab (https://artistic-research.gr). 

bottom of page